Se încinge războiul convertirii în lei a creditelor în CHF. Asociatia „Parakletos”, intervenient în dosarul de la Tribunalul Galați

unnamed (10)După ce, în premieră în România, Tribunalul Galați a dispus, printr-o sentință irevocabilă, convertirea în lei a unui credit în franci elvețieni (CHF), la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, plus 10%, sistemul bancar a reacționat și banca implicată în acest caz, Volksbank, a cerut revizuirea sentinței, solicitarea fiind aprobată. În dosarul 4831/121/2014, a fost un fixat termen pe 25 septembrie, la acesta prezentându-se în fața instanței de la Tribunalul Galați, în calitate de intervenient, Asociația „Parakletos”, organizație care acționează împotriva clauzelor abuzive impuse de bănci în contractele de creditare.

În aceste condiții, juriștii Volksbank au cerut o amânare, pe care instanța a aprobat-o, pentru ca reprezentanții băncii „să procedeze la studiul hotărârii supuse revizuirii şi pentru studiul cererii de intervenţie accesorie formulată de către Asociaţia Parakletos”. A fost fixat un nou termen pentru data de 30 octombrie.

Reamintim că în dosarul 7843/233/2012, Tribunalul Galați i-a dat dreptate Nicoletei Costache, care a cerut transformarea în lei a creditului luat în franci elvețieni. Hotărârea instanței, care este irevocabilă, stipulează ca acesteia să îi fie restituit și comisionul de risc, care i-a fost reținut ilegal. Coșmarul Nicoletei Costache datează din august 2008, când locuia la București și a făcut o refinanțare la două credite de nevoi personale. Valoarea refinanțării se ridica la 163.495 de franci elvețieni. Din 2010, femeia a solicitat băncii anularea comisionului de risc, transformat ulterior de bancă în comision de administrare, dar a fost refuzată. Pe 8 mai 2012 a dat banca în judecată. Sentința Tribunalului Galați le-a dat mari speranțe unui număr de 2.400 de români, care se războiesc în instanțe cu 11 bănci, pentru același gen de litigii.

Asociația Parakletos”, ofensiva împotriva abuzurilor băncilor

Organizația al cărei președinte este avocatul Gheorghe Piperea a fost înființată la inițiativa mai multor clienți nemulțumiți de clauzele abuzive din contractele de credit pe care le aveau cu băncile. După primele discuții pe internet, aceștia s-au întâlnit și s-au organizat, membrii fondatori ai asociației fiind Gheorghe Piperea,  Ana-Maria Masoud, Ilie Bălășoiu, Monica Calu si Bogdan Constantin Istrate, toți având credite contractate la diverse bănci. Asociația „Parakletos” a demarat procesele colective împotriva băncilor și a înregistrat mai multe victorii în instanțe, în pofida faptului că aveau de luptat cu lobbyul consistent al Asociației Române a Băncilor. Asociația condusă de Gheorghe Piperea a reușit să obțină modificarea în avantajul clienților, de către Parlament, a OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și a prevederilor articolelor 12 și 13 Legea 193/2000 referitoare la clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Sursa: presagalati.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s