Băncile nu au informat niciodată debitorii cu credite în CHF asupra riscului valutar

BURSA 07.10.2014
A.T.

*  Fostul bancher afirmă că unele instituţii bancare au introdus CDS-uri în dobânzi, în special pentru creditele luate în CHF, ceea ce înseamnă că băncile au fost perfect conştiente de riscurile valutare, pe care le-au transferat în totalitate clienţilor
*  Avocatul Piperea anunţă un nou proces colectiv pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit
Conducerea Asociaţiei Parakletos, formată din clienţi ai băncilor, va formula o acţiune în justiţie tip „class action” (n.r. proces colectiv cu efecte pentru toată lumea) prin care doreşte să elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit ale unei bănci, a anunţat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, care este membru fondator al acestei organizaţii. Clauzele vizate de asociaţie sunt cele privind comisionul de risc aferent creditelor în franci elveţieni (CHF).
Domnia sa a explicat, într-o conferinţă, că acţiunea în instanţă va fi realizată până la finele acestei luni şi a subliniat: „Acum, dacă un client al băncii constată că are o astfel de clauză abuzivă, trebuie să dea banca în judecată – măsură care consumă mult timp şi bani. Acest tip de acţiune «class action» este o soluţie ca oamenii să nu mai fie puşi pe drumuri pentru a scăpa de clauzele abuzive. Ei nu vor trebui să mai meargă la bancă şi la avocaţi şi să cheltuie bani. Dacă instanţa se va pronunţa definitiv în favoarea asociaţiei, atunci contractele de credit se vor modifica automat, banca fiind nevoită să scoată clauzele abuzive din toate contractele de credit”.
Avocatul Piperea consideră că iniţiativele legislative privind conversia creditelor care sunt acum pe masa parlamentarilor i se par suspecte, întrucât sunt dezbătute în perioada campaniei electorale. Domnia sa a precizat că nu cunoaşte decât iniţiativa unor parlamentari unguri privind conversia creditelor în franci la cursul din momentul acordării lor: „Proiectul este incomplet, pentru că această conversie la cursul din momentul acordării este valabilă doar dacă achiţi total sau parţial împrumutul respectiv. Eu, personal, cred că soluţia justă este cea adoptată recent de Tribunalul Galaţi: faci conversia la cursul din momentul contractării creditului în CHF plus 10% şi rămâne costul din momentul la care ai încheiat acest împrumut”.
* Ionuţ Dragomirescu: „Francul elveţian a fost prezentat de bănci, în perioada 2007-2008, ca o monedă stabilă şi sigură”
Ionuţ Dragomirescu, fost director de sucursală bancară, s-a alăturat recent asociaţiei Parakletos şi susţine că francul elveţian a fost prezentat de bănci, în perioada 2007-2008, ca o monedă stabilă şi sigură, dar şi că băncile nu şi-au informat niciodată clienţii asupra riscului valutar aferent unor împrumuturi în CHF.
Domnul Dragomirescu a mai declarat, ieri: „Băncile au avut şi au modele unice de contracte de credite pentru clienţi. Nu a existat şansa unei negocieri a clauzelor contractuale. Dacă luai un împrumut, atunci erai pus în faţa faptului împlinit. În perioada 2007-2008, majoritatea băncilor urmărea cotă de piaţă. Cei de pe vânzări aveau anumite target-uri şi primeau bonusuri în funcţie de volumul creditelor acordate. Au fost multe situaţii în care instituţiile financiare au acordat împrumuturi unor persoane care figurau în Centrala Riscurilor Bancare doar ca să-şi facă această cotă de piaţă. Au fost semnate şi convenţii cu unităţi din poliţie, jandarmerie, pompieri sau chiar din Ministerul Justiţiei”.
Fostul bancher afirmă că sunt cazuri în care instituţii bancare au introdus CDS-uri în dobânzi, în special pentru creditele luate în CHF, ceea ce denotă, în opinia sa, că băncile au fost perfect conştiente de riscurile valutare aferente acestor împrumuturi şi pe care le-au transferat în totalitate clienţilor. „Băncile au departamente de analiză a riscului, dar acest risc a fost transferat clienţilor. Nimeni nu a explicat oamenilor ce înseamnă aceste CDS-uri”, a menţionat Ionuţ Dragomirescu.
Domnia sa susţine că, în octombrie 2008, preşedintele băncii la care lucra a dat ordin să fie sistată creditarea. „În acea perioadă, Băsescu şi Tăriceanu spuneau la televizor că situaţia economică a ţării noastre este bună şi că vom fi feriţi de valul crizei care debutase în SUA. Şi Guvernatorul Isărescu estima, la vremea respectivă, că sistemul nostru bancar nu va avea de suferit atât de mult de pe urma crizei globale”, a completat avocatul Gheorghe Piperea.
Domnul Piperea a ţinut să menţioneze că nu luptă pentru desfiinţarea sistemului bancar, ci pentru însănătoşirea lui. Domnia sa consideră că principala cauză a nivelului actual al creditelor neperformante este faptul că băncile au dat împrumuturi nesăbuite, cui nu trebuie: „O altă cauză este reprezentată de aceste clauze abuzive. Dacă băncile ar fi redus comisioanele şi dobânzile, sunt ferm convins că mulţi oameni şi-ar fi permis să-şi plătească ratele fără probleme şi am fi avut credite neperformante mult mai puţine. Abordarea băncilor nu este una sănătoasă din punct de vedere economic. Ele preferă să vândă creditele neperformante şi la 2% din valoare decât să câştige mult mai mult prin restructurarea creditelor şi adaptarea dobânzilor la situaţia actuală a pieţei”.
Gheorghe Piperea susţine că procese „class action” sunt iniţiate şi de ANPC împotriva a patru bănci, dar afirmă că acestea sunt tergiversate în justiţie. Asociaţia consumatorilor Parakletos are doar 1800 de membri, dar avocatul a spus că legea protecţiei consumatorilor îi permite să iniţieze o astfel de acţiune în justiţie, nefiind necesară condiţia existenţei a minimum 3.000 de membri şi a 10 filiale în ţară.

Sursa: bursa.ro

Un răspuns la Băncile nu au informat niciodată debitorii cu credite în CHF asupra riscului valutar

  1. Dumitru Corneliu zice:

    Care sunt condițiile sa devii membru al acestei asociații ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s