Asociațiile de consumatori sesizează CSM și INM cu privire la instrucția judecătorilor de către BNR

Autor: Mihai BaniţăAsociațiile de consumatori sesizează CSM și INM cu privire la instrucția judecătorilor de către BNR

Patru asociațiii de consumatori au trimis sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Magistraturii în care cer explicații privind finanțarea și desfășurarea cursurilor pentru judecători în drept bancar organizate la hotelul BNR din Sinaia. INM va organiza și în acest an cursurile de formare în drept bancar pentru magistrați în colaborare cu Banca Națională a României. Două dintre seminarii vor avea loc la hotelul BNR din Sinaia și vor fi finanțate de către banca centrală și două vor avea loc la București. Asociațiile de consumatori cer “prezentarea modalității de finanțare și a oricărei informații relevante în legătură cu finanțarea acordată de către Banca Națională a României pentru organizarea celor patru seminare de către INM”.

Asociația Parakletos, reprezentată de avocatul Gheorghe Piperea, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), reprezentată de Alin Iacob, Asociația de Consiliere a Clienților Bancari și Asiguraților din România (ACCBAR), reprezentată de Loredana Hodor al Ghazi și Asociația Pro Consumatori (APC România), reprezentată de Costel Stanciu solicită și lista cu judecătorii și formatorii de la cursurile anterioare și să participe în calitate de observatori la cursuri. Acestea reclamă faptul că BNR a fost un avocat al băncilor prin luările publice de poziție, cum este chestiunea clauzelor abuzive din contractele de credit sau legea privind darea în plată și cer ca la seminarii să fie invitați suplimentar și reprezentanți ai ANPC, dar și apărători ai clienților. “Suntem de părere că soluționarea în mod pozitiv a prezentei cereri ar fi o dovadă de transparență din partea instituției dumneavoastră, absolut necesară în contextul relatărilor din presă care arată că la aceste seminare au participat atât apărători ai băncilor în procesele pe clauze abuzive, cât și reprezentanți din partea BNR, foști angajați în bănci angrenate în procese pe clauze abuzive”, se arată în scrisoare, care face trimitere în acest paragraf la un articol Profit.ro.

În cazul semniariilor de anul trecut din Capitală, formator au fost Valentin Lazea, economist-șef BNR, care a vorbit inclusiv despre Legea privind darea în plată, și moderatori au fost avocatul Radu Rizoiu, formator INM, și Beatrice Popescu, consilier viceguvernator venită la BNR de la conducerea Direcției Juridice a Alpha Bank. Rizoiu și Beatrice Popescu au fost moderatori și la Sinaia, alături de judecătorul Diana Ungureanu. La Sinaia au vorbit magistraților Alexandru Păunescu, directorul Direcției Juridice, Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere, Emil Vonovea, directorul Direcției de Rezoluție Bancară, Veronica Răducănescu, Director adjunct al Direcției de Reglementare și Autorizare și, din nou, Valentin Lazea. Subiectele atinse au variat de la “clauze abuzive” la insolvență și risc bancar.

“În atare condiții, considerăm că suntem îndreptățiți să punem sub semnul îndoielii imparțialitatea unora dintre formatorii prezenți la aceste seminare, reiterând necesitatea participării tuturor părților implicate în problema clauzelor abuzive, în condițiile în care la aceste seminare, până la acest moment, nu a participat niciun reprezentant sau aparător al consumatorilor de servicii financiar-bancare”, scriu asociațiile.

Vezi aici și aici cele două adrese ale asociațiilor de consumatori. Acestea aduc aminte și de promisiunile anterioare ale judecătorului Cristi Danileț, fost membru CSM, că la cursuri vor participa și avocați ai clienților. Seminariile se vor desfășura în 10 aprilie și 9 octombrie la București și în 27 aprilie și 5 octombrie la Sinaia.

Sursa: profit.ro