Proiect lege anticămătărie

Vă mulțumim pentru participarea la dezbaterea privind Noua Lege anticămătarie și pentru susținerea arătată pentru acest proiect de lege.

În următoarea perioadă Asociația Parakletos va continua promovarea Legii anticămătariei în speranța că aceasta se va bucura de recunoaștere cetățenească și va deveni o lege care să protejeze consumatorii.

Ca o primă măsură, dorim strângerea informală de semnături, cu ajutorul persoanelor care doresc să sprijine acest demers, pentru ca ulterior, fie să promovăm proiectul de lege în cadrul grupurilor parlamentare, fie să organizam o inițiativă legislativă cetățenească. În prezent organizarea inițiativei legislative cetățenești despre care am discutat în cadrul dezbaterii nu este oportună, întrucat procedura este una foarte formalistă, presupune constituirea unui Comitet de inițiativă, asigurarea unei reprezentativități pe un teritoriu extins, implicarea organelor administrației locale, respectarea unor termene și proceduri stricte. Parcurgerea acestei proceduri se justifică numai după popularizarea proiectului de lege și dacă acesta se va bucura de susținere.

În următoarele zile vom pune la dispoziția celor interesați de susținerea inițiativei un regulament prin care se vor asigura condițiile legale de colectare și prelucrare a datelor personale. Acesta va trebui semnat de cei care vor colecta efectiv semnături și care vor deveni, astfel, operatori de date.

Mai jos dar și în documentul atașat găsiți o scurtă prezentare a Legii anticămătăriei care poate fi utilizată ca flyer pentru informare.

Noua Lege Anticămătărie are drept scop protecția consumatorilor de produse financiare, prin următoarele:

 1. Plafonarea dobânzilor la credite la o limită acceptabilă, decentă, atât pentru creditor, cât și pentru împrumutat;
 2. Protecția împrumutatului împotriva executărilor silite abuzive, prin eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractului de credit;
 3. Protecția împrumutatului împotriva cesiunii speculative a creanțelor, prin reglementarea retractului litigios;
 4. Protecția împrumutatului în cazul creșterii excesive a cursului valutar.

Pentru mai multe detalii puteți consulta:

https://www.senat.ro/legis/lista.aspx

https://www.juridice.ro/essentials/3029/proiectul-legii-privind-protectia-consumatorilor-impotrivacametei-si-a-altor-forme-de-abuz-de-putere-economica-expunerea-de-motive-si-preambulul

https://www.activenews.ro/stiri/Petitie-online-pentru-legea-anti-camatarie-lansata-de-senatorul-ALDEDaniel-Zamfir-si-avocatul-Gheorghe-Piperea-156537

De aici puteți descărca formularul listă semnături.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Proiect lege anticămătărie

 1. Lavinia Smarandescu zice:

  Buna ziua,
  Va multumesc pentru ca existati.
  As dori sa mai adaug un singur punct, respectiv:
  – cesiunea unui contract de credit bancar sa nu poata fi efectuata fara acordul debitorului. Astfel debitorul sa fie pe deplin in acord cu cesiunea contractului pe care l-a încheieat cu o instituție financiar bancara autorizata.
  Având libertatea de a accepta/refuza cesiunea debitorul ar putea efectiv sa se retraga din contract prin refinantarea creditului fara costuri suplimentare.
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s